M. V. Ostrogradsky As Probabilist - Seneta, E.М. (Український математичний журнал, 2001)
We review the writings on probabilistic topics of M. V. Ostrogradsky (1801–1862) in the bicentenary year of his birth from a standpoint different from the sesquicentenary article of Gnedenko. Ostrogradsky's statistical technology follows closely that of Laplace's Théorie Analytique des Probabilités in its use of the Bayes theorem together with the principle of insufficient reason. He makes more precise or modifies certain of Laplace's application-oriented conclusions. The more striking results relate to sampling for attributes without replacement in a finite population and to the probability of error by a panel of judges, anticipating Poisson. Наведено огляд імовірнісних досліджень М. В, Остроградського (1801-1862) під іншим кутом зору, ніж у статті Б. В. Гнєденка "О работах М. В'. ОстроградсКого дір теории вероятностей" (1951). Статистична техніка М. В. Остроградського, яка пов'язана з використанням теореми Байєса разом із принципом недостатньої обгрунтованості, є близькою до відповідної техніки Лапласа в його книзі "ТЬбогіе analytique des probabilit6s", М. В. Остроградський уточнює або модифікує деякі висновки Лапласа прикладної спрямованості. Більш вражаючі результати, що з'явилися до відповідних робіт Пуассона, стосуються вибірки за ознаками без повернення із скінченної популяції та ймовірності помилки суду присяжних.