Золоті прикраси одягу із ранніх скіфських комплексів - Ліфантій, О.В. (Боспорские исследования, 2014)
У роботі розглянуто золоті аплікативні прикраси одягу з степових комплексів раннього скіфського часу. Простежено закономірності у розповсюдженні поховань, що містять бляшки, на території Північного Причорномор’я. Також запропоновано варіант реконструкції розташування прикрас, що походять з Литого (Мельгуновського) кургану на двох частинах церемоніального воїнського костюму. В работе рассмотрены золотые аппликативные украшения из степных комплексов раннего скифского времени. Прослежены закономерности в распространении погребений, которые содержат бляшки, на территории Северного Причерноморья. Также предложен вариант реконструкции размещения украшений из Литого (Мельгуновского) кургана на двух частях воинского церемониального костюма. In the article are examined golden appliques from Steppe complexes of Early Scythian period. The regularities in the spread of burials that contain plaque in the Northern Black Sea coast are traced. Also possible variant of reconstruction of the two parts of the warriors’ ceremonial suit from the Litiy (Melgunovsky) kurhan is proposed.