Материалы к типологии, хронологии и клеймению некоторых типов византийских амфор XIII-XІV вв. (по материалам Восточного Крыма и Западного Закубанья) - Майко, В.В.; Василиненко, Д.Э.; Соков, П.В.; Тищенко, И.Б. (Боспорские исследования, 2014)
В публикации проанализированы накопленные материалы, посвященные довольно редкому типу византийских амфор, который датируется серединой — второй половиной XIII века. Благодаря исследованиям последних лет на территории Восточного Крыма и Западного Закубанья (левый берег реки Кубань в ее нижнем течении), появилась возможность дополнить наши представления об их типологии, характере клеймения, хронологии и распространении. Кроме того, получены интересные материалы для расширения базы данных о буквенных клеймах византийских амфор с дуговидными ручками. Приведены также материалы, позволяющие вновь вернуться к вопросу о соотношении византийских амфор с дуговидными ручками на плоском дне и подобных по морфологии амфоровидных кувшинов. В публікації проаналізовані накопичені матеріали, присвячені достатньо рідкісному типу візантійських амфор, який датується серединою - другою половиною XIII століття. Завдяки дослідженням останніх років на території Східного Криму та Західного Закубання (лівий берег річки Кубань в її нижній течії) з’явилась можливість доповнити нашу уяву про їх типологію, характер клеймення, хронологію та розповсюдження. Крім того, отримано цікаві матеріали для розширення бази даних про літерні клейма візантійських амфор з дугоподібними ручками. Наведені також матеріали, що дозволяють знову повернутися до питання про співвідношення візантійських амфор з дугоподібними ручками на плоскому денці та подібних за морфологією амфороподібних глеків. The accumulated materials sanctified to the rare enough type of the Byzantine amphora, which is dated, middle - second half of the XIII century, are analyses in a publication. Due to researches of the last years on territory of East Crimea and on Western Kuban land (the left bank of the Kuban river in its lower reaches), possibility to complement our ideas about their typology, stamping character, chronology and distribution appeared. In addition, interesting materials are got for expansion of database about the letters stamps of the Byzantine amphorae with arcade pens. Materials over, allowing again to go back to a question about correlation of the Byzantine amphorae with arcade pens on a flat bottom and similar on morphology the look like an amphora jugs, are brought similarly.