Про стабілізацію енергії консервативної системи, збуреної випадковим процесом типу „білого шуму" у формі Іто - Бернацька, Ю.Н.; Кулініч, Г.Л. (Український математичний журнал, 2001)
Досліджується питання детермінованого керування поведінкою повної енергії найпростішої консервативної нелінійної системи з одним степенем вільності, без тертя при випадкових збуреннях процесом типу „білого шуму" у формі Іто, які діють під певним кутом до вектора фазової швидкості консервативної системи. We investigate the problem of deterministic control over the behavior of the total energy of the simplest conservative nonlinear system with one degree of freedom without friction in the case of random perturbations by a process of the “white-noise” type in the Itô form. These perturbations act under a fixed angle to the vector of phase velocity of the conservative system.