Діахронічні універсалії: історія та перспективи дослідження - Карат, О.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
Стаття є спробо історіографічного аналізу проблеми діахронічних універсалій, яка відобразилася у світовій лінгвістиці. Зроблені висновки про те, що історія вивчення діахронічних універсалій достатньо солідна та базується на поглядах А. Шлейхера. Статья представляет собой попытку историографического анализа проблемы диахронических универсалий, отраженной в мировой лингвистике. Сделаны выводы о том, что история изучения диахронических универсалий достаточно солидна и имеет своей основой взгляды А. Шлейхера. The article is an attempt of historiographical research of diachronic universals, which are described in world linguistics. The conclusion that the investigation of diachronic universals is rather serious and based on A. Schleicher’s views is made.