Моделі інтервокальних дистрибутивних структур сучасної української мови - Сеньків, С.С. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті на матеріалі „Орфографічного словника української мови” виділено серединні сполуки приголосних фонем і загальні критерії дистрибуційного моделювання, виявлено найчисленніші та найхарактерніші поєднання фонем, розглянуто сполучувальні можливості зімкнено-проривних, зімкнуто-щілинних, щілинних, напіввідкритих фонем в α- і β-позиціях, побудовано моделі дво- і поліфонемних серединних сполук, серед яких проаналізовані типові для української мови структури приголосних фонем. В статье на материале „Орфографического словаря украинского языка” виделено интервокальные сочетания согласных фонем и общие критерии дистрибутивного моделирования, обнаружено наиболее численные и характерные соединения фонем, рассмотрено соединительные возможности взрывных, смычно-щелевых, щелевых, полуоткрытых фонем в α- і β-позиции, создано модели дво- и полифонемных интервокальных сочетаний, среди которых проанализованы типичные для украинского языка структуры согласных фонем. Intervocal combinations of vowels and common vriterea of distributional modeling are pointed aut in the following article on the basis of „Orphographical Dictionary of Ukrainian language”, is found the most numeral and common combinations of phonemes, is examined combinabilities of stop consonants, africats, fricatives, scmijpened phonemes in α- and β-positions, the models of bi- and polyphonimic intervocal combinations have been built among which typical for Ukrainian language structures of vowels have been analysed.