Когерентизация энергии тепловых флуктуаций двухканальной билинейной системой управления - Самойленко, Юл.И. (Український математичний журнал, 2007)
Запропоновано та досліджено математичну модель відкритої білінійної системи керування для перетворення теплової енергії в когерентну форму. Показано, що використання комбінаційного параметричного резонансу, який утворюється системою керування в однотемпературному ансамблі слабко дисипативних пружно-гіроскопічних підсистем, дозволяє отримати додатний енергетичний вихід без застосування якого-небудь охолоджуючого пристрою, крім системи керування. We propose and investigate a mathematical model of an open bilinear control system for the conversion of heat energy in a coherent form. We show that the use of a combinational parametric resonance formed by the control system in a one-temperature ensemble of weakly dissipative elastic-gyroscopic subsystems enables one to obtain a positive energy output without using any cooling device apart from the control system.