Полная интегрируемость одной гидродинамической модели Навье - Стокса течения двухмерной несжимаемой идеальной жидкости со свободной поверхностью - Самойленко, В.Г.; Суяров, У.С. (Український математичний журнал, 1993)
Встановлена повна інтегровність однієї нелінійної динамічної системи, асоційованої з гідродинамічними рівняннями Нав’є - Стокса течії ідеальної двовимірної рідини з вільною поверхнею над горизонтальним дном. Показано, що з даною динамічною системою природним чином пов’язане нелінійне кінетичне рівняння Больцмана - Власова для одновимірної течії частинок з точковим потенціалом взаємодії між частинками. We establish the complete integrability of a nonlinear dynamical system associated with the hydrodynamic Navier-Stokes equations for the flow of an ideal two-dimensional liquid with a free surface over the horizontal bottom. We show that this dynamical system is naturally connected with the nonlinear kinetic Boltzmann-Vlasov equation for a one-dimensional flow of particles with a point potential of interaction between particles.