Ультрадианные ритмы кардиоактивности и движения створок черноморской мидии Mytilus galloprovincialis Lam. - Холодкевич, С.В.; Кузнецова, Т.В.; Иванов, А.В.; Трусевич, В.В.; Куракин, А.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вперше в Українi i Росiї здiйснено одночаснi вимiрювання й аналiз у реальному часi кардiоактивностi та руху стулок мiдiй. Виявлено ультрадiаннi ритми (УР) з перiодами 10, 25, 30 та 40 хв як рухової, так i кардiоактивностi двостулкових молюскiв. Показано, що УР кардiоактивностi та руху стулок можуть з’являтися синхронно, в протифазi, а також незалежно один вiд одного, що свiдчить про складний зв’язок цих двох процесiв. Основою цього явища, очевидно, є циклiчнi змiни швидкостi фiльтрацiї та харчової поведiнки мiдiй, що регулюються сифоном та рухом стулок у конкретних умовах iснування. Зроблено висновок, що аналiз ритмiки фiзiологiї та поведiнки мiдiй є необхiдним для коректної iнтерпретацiї результатiв цiлого ряду дослiджень з впливу природних та антропогенних факторiв на кардiоактивнiсть та рух стулок молюскiв. Звернено увагу на принципову можливiсть використання УР як бiомаркерiв для вирiшення широкого кола задач щодо оцiнки стану навколишнього середовища. For the first time in Ukraine and Russia, simultaneous real time recordings and analysis of cardiac activity and valve movements in mussels have been performed. Ultradian rhythms (UR) with periods of 10, 25, 30, and 40 min were revealed in both cardiac activity and valve movements of bivalves. It was shown that UR in cardiac activity and valve movements can appear as in-phase and anti-phase processes, and also as independent events. This indicates the complexity of the relation between these two processes. In the authors’ opinion, the observed phenomenon is based on cyclic changes in the speed of filtration and in the food behaviour of mussels corresponding to specific habitat conditions and regulated by a siphon and valve movements. The conclusion is made that the analysis of rhythmicity of physiological and behavioral characteristics of mussels is necessary for the correct interpretation of results obtained in a variety of researches of natural and/or anthropogenic influences on cardiac activity and valve movements of bivalves. The attention was paid to the basic possibility of using UR as biomarkers in a wide range of problems of environmental health assessment.