Фазові рівноваги в багатій на нікель області концентрацій системи Ni–B–C при нормальному тиску (900 °С) та при 7,7 ГПа (1200 °С) - Кудін, В.Г.; Осіпов, О.С.; Білявина, Н.М.; Марків, В.Я.; Макара, В.А.; Ткач, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
В результатi дослiдження багатих на нiкель сплавiв системи Ni−B−C, отриманих за методом реакцiйного спiкання при високому тиску, побудовано фрагмент iзотермiчного перерiзу цiєї системи при 7,7 ГПа та 1200 °С. Показано, що при високому тиску утворюються твердi розчини на основi нiкелю та бориду Ni3B (до 18 та 10% (ат.) С, вiдповiдно). Уточнено кристалiчну структуру цих твердих розчинiв. The Ni-rich part of the isothermal section of the Ni−B−C system is studied at 7.7 GPa and 1200 °C. It is shown that solid solutions on the base of Ni and Ni3B compound exist in the alloys prepared at high pressure by the solid-phase sintering method. The crystal structures of these solid solutions are determined by the use of the X-ray method.