Чисельний аналіз нестаціонарних пружноелектричних осесиметричних коливань п'єзокерамічної кулі з товщинною поляризацією - Шульга, М.О.; Григор'єв, С.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Работа присвячена побудовi чисельного методу розв’язання i аналiзу осесиметричних нестацiонарних коливань порожнистої п’єзокерамiчної поляризованої по товщинi кулi при динамiчних електричних збуреннях. Динамiчнi рiвняння електропружностi для кулi дискретизуються за допомогою скiнченних рiзниць i явних або неявних чисельних схем за часом. Проводиться аналiз деформованого стану кулi при динамiчному електричному збуреннi з врахуванням розрiзу на електродах, дослiджується змiна розподiлу механiчних перемiщень по меридiаннiй координатi в рiзнi моменти часу. A numerical method of solution and analysis of the problem on axisymmetric nonsteady vibrations of a hollow piezoceramic polarized ball under electric loading is constructed. The dynamic equations of electroelasticity for the ball are digitized by means of the finite-difference method and explicit and implicit numerical schemes by time. A strained state of the ball under a dynamic electric loading with regard for a cut on electrodes is analyzed, and the distribution of mechanical displacements along the meridional coordinate at various time moments is studied.