Чи є Україна цивілізаційним суб’єктом історії та сучасності? - Пирожков, С.І.; Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2020)
У статті запропоновано поняття «цивілізаційна суб'єктність країни»,
його якісні характеристики та ключові параметри. Показано, що народ
України тяжіє до гуманістичної якості суб'єктності. Аргументовано висновок, що посилення суб'єктності України у світі можливе лише через гуманістичний напрям і збереження та розвиток моральних цінностей християнської цивілізації. В історичному аспекті проаналізовано виявлення в минулому волі українського народу до власної цивілізаційної суб'єктності
та реальні наслідки цього. Обговорено діалектичний зв'язок національної
безпеки країни та її цивілізаційної суб'єктності в сучасному світі. The article proposes the concept of “civilizational subjectivity of a country”, its qualitative characteristics and key parameters.
It is shown that the people of Ukraine tend to the humanistic quality of subjectivity. It is argued that the
strengthening of the subjectivity of Ukraine in the world is possible only through the humanistic direction and the preservation
and development of moral values of Christian civilization. In the historical aspect, the manifestation in the past
of the will of the Ukrainian people to their own civilizational subjectivity and the real consequences of this are analyzed.
The dialectical connection between the national security of the country and its civilizational subjectivity in the modern
world is discussed.