Колективне авторство в українській науці: маргінальний ефект чи нове явище? - Мриглод, О.І.; Мриглод, І.М. (Вісник НАН України, 2020)
Однією з ознак сучасної науки є формування великих стійких колаборацій
науковців, які працюють у рамках проєктів, виконання яких потребує концентрації значних матеріальних і людських ресурсів. Результати їхніх досліджень публікуються за авторства колективів, що іноді налічують до
кількох тисяч учасників. Метою нашої роботи є дослідити вплив таких
статей на наукометричні індикатори публікаційної діяльності окремих
учених, дослідницьких центрів та всього сегменту української науки. Проведено аналіз бібліометричних даних, отриманих з наукометричної бази Scopus. Показано, що, попри незначну частку публікацій за авторством
великих колективів, їхній вплив на наукометричні показники може бути
статистично значущим. Отримані результати свідчать про необхідність
внесення змін в усталені наукометричні методики та підходи для адекватного врахування цього явища. One of the features of modern science is the formation of stable large collaborations of researchers working together
within the projects that require the concentration of huge financial and human resources. Results of such common work
are published in scientific papers by large co-authorship teams that include sometimes thousands of names. The goal of
this work is to study the influence of such publications on the values of scientometric indicators calculated for individuals,
research groups and science of Ukraine in general. Bibliometric data related to Ukraine, some academic institutions and
selected individual researchers were collected from Scopus database and used for our study. It is demonstrated that while
the relative share of publications by collective authors is comparatively small, their presence in a general pool can lead to
statistically significant effects. The obtained results clearly show that traditional quantitative approaches for research
assessment should be changed in order to take into account this phenomenon.