Океан. Концептуальні засади стратегії розвитку морських наук та інновацій в Україні - Ємельянов, В.О. (Вісник НАН України, 2020)
Сучасний швидкий розвиток морських наук та інновацій у світі зумовлює
дедалі ширше використання отриманих ними фундаментальних і прикладних результатів, зокрема пов’язаних з морем технологій, практично
в усіх сферах людського буття. У державній політиці розвинених морських країн дослідження і розробки, спрямовані на краще розуміння ролі
Світового океану та можливостей його використання для вирішення екологічних, соціально-економічних та безпекових завдань, давно входять до числа найбільш пріоритетних. Розкриваючи базові проблеми організації і
функціонування вітчизняної морської наукової та інноваційної діяльності, автор зазначає, що подальше зволікання з виробленням стратегії такої діяльності не лише може призвести до остаточної втрати нашою країною статусу морської держави, а й ускладнить перспективи її подальшого соціально-економічного розвитку та послабить систему національної безпеки. У статті запропоновано концептуальні засади стратегії розвитку морської наукової та інноваційної діяльності в Україні. The rapid development of marine sciences and innovations in the world leads to the increasing use of their fundamental
and applied results, including sea-related technologies, in virtually all spheres of human existence. In the public policy of
developed maritime countries, researches and developments aimed at better understanding the role of the world ocean
and the possibilities of its use to address socio-economic and security challenges have long been among the highest
priorities. Analyzing the basic problems of organization and functioning of domestic maritime scientific and innovative
activities, the author notes that further delay in developing a strategy for such activities may not only lead to the final
loss of maritime status by our country, but also complicate prospects for further socio-economic development and weaken
the system of national security. The article proposes the conceptual foundations of the strategy for the development of
marine scientific and innovative activities in Ukraine.