Анизотропно-пучковая неустойчивость лазерной плазмы - Красовицкий, В.Б.; Туриков, В.А. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
При распространении мощного лазерного импульса вдоль внешнего магнитного поля в плазме возбуждается широкий спектр вистлерных мод с частотами ниже электронной циклотронной частоты, что приводит к появлению надтепловых электронов и установлению плато на первоначально максвелловской функции распределения. В результате развивается анизотропно-пучковая неустойчивость и происходит трансформация энергии быстрых электронов в энергию электростатических колебаний плазмы. При розповсюдженні потужного лазерного імпульсу вздовж зовнішнього магнітного поля в плазмі збуджується широкий спектр вістлерних мод з частотами нижче електронної циклотроної частоти, що призводить до появи надтеплових електронів і встановленню плато на первісно максвеллівській функції розподілу. У результаті розвивається анізотропно-пучкова нестійкість і відбувається трансформація енергії швидких електронів в енергію електростатичних коливань плазми. In the propagation of intense laser pulse along the external magnetic field in a plasma excited a wide range of whistler modes with frequencies below the electron cyclotron frequency, which leads to the suprathermal electrons and the establishment of a plateau on the original Maxwellian distribution functions. As a result, develops anisotropically-stream instability and a transformation of fast electron energy in the energy of electrostatic plasma oscillations.