Римские фибулы Херсонеса - Костромичёв, Д.А. (Херсонесский сборник, 2012)
Коллекция римских фибул из Херсонеса является одной из самых крупных за пределами Римской империи. Несмотря на то, что большая часть коллекции была собрана ещё сто лет назад, она не становилась предметом специального исследования. Информация о месте и обстоятельствах находки двух третей от общего количества фибул утрачена. Всего в работе собрано 125 римских фибул из Херсонеса. Предложено типологическое разделение находок по конструктивным особенностям. Фибулы разделены на 9 групп, включающих типы, варианты и подварианты. При работе с коллекцией учтены типологии и датировки аналогичных фибул, разработанные в европейской литературе Колекція римських фібул з Херсонеса є однією з найбільших за межами Римської імперії. Незважаючи на те, що велика частина колекції була зібрана ще сто років тому, вона не ставала предметом спеціального дослідження. Інформація про місце і обставини знахідки двох третин від загальної кількості фібул втрачена. Всього в роботі зібрано 125 римських фібул з Херсонеса. Запропоновано типологічний поділ знахідок за конструктивними особливостями. Фібули розділені на 9 груп, які включають типи, варіанти та підваріанти. При роботі з колекцією враховані типології та датування аналогі The collection of Roman brooches from Chersonesos is among the largest outside the Roman empire. Despite of the most part of this collection was gathered as long as a century ago, it never was a subject of a special study. Information of finding place and circumstances is missing for two-thirds of total number of brooches. The given study analyses 125 Roman brooches from Chersonesos. It is suggested to classify the finds according to features of their construction. Brooches are divided into nine groups which include types, variants, and sub-variants. The work with the collection uses typologies and chronologies of analogous brooches developed by Western European scholarship.