Фокусировка релятивистских электронных сгустков при возбуждении кильватерного поля в плазме - Киселёв, В.А.; Линник, А.Ф.; Онищенко, И.Н.; Приступа, В.И. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Экспериментально исследована фокусировка релятивистских электронных сгустков кильватерными полями, возбуждаемыми ими в плазме. Для размещения сгустков в различных фазах кильватерного поля использована расстройка между частотой следования сгустков и частотой возбуждаемого поля. Для усиления роли радиальной компоненты кильватерного поля сгусткам, получаемым на линейном электронном ускорителе, путем диафрагмирования придавалась удлиненная форма – длина сгустка существенно превосходила его диаметр. Увеличение амплитуды кильватерного поля достигалось использованием плазменного резонатора. Експериментально досліджено фокусування релятивістських електронних згустків кільватерними хвилями, які збуджуються ними в плазмі. Для розміщення згустків в різних фазах кільватерного поля використана розбіжність між частотою слідування згустків та частотою збуджуваного поля. Для підсилення ролі радіальної компоненти кільватерного поля згусткам, які отримуються на лінійному прискорювачі електронів, шляхом діафрагмування надавалась видовжена форма – довжина згустка суттєво перевищувала його діаметр. Збільшення амплітуди кільватерного поля досягалося при використанні плазмового резонатора. Focusing of the relativistic electron bunches by wakefield excited by them in plasma are investigated. For spacing of bunches in various phases of wakefield the detuning between frequency of bunches repetition and frequency of the excited field is used. For enhancement of the role of radial component of wakefield the bunches produced in the linear electron accelerator, by aperturing were put into elongated shape - length of the bunch essentially exceeded its diameter. Increase of the wakefield amplitude was achieved by use of the plasma resonator.