Піроло[3,4-c]- та тієно[3,4-c]ізохіноліни — нові гетероциклічні хіти для драг-дизайну протипухлинних сполук - Богдан, Н.М.; Богза, С.Л.; Пендюх, В.В.; Степанова, Д.С.; Суйков, С.Ю. (Доповіді НАН України, 2020)
Досліджено синтез і реакції циклізації 3-аміно-4-арилпіролів та 3-аміно-4-арилтіофенів з ароматичними і
гетероциклічними альдегідами в умовах реакції Пікте–Шпенглера. З'ясовано перебіг реакції 2-форміл-2-
(3,4-диметоксифеніл)-ацетонітрилу з аміномалоновим естером і вплив реакційних умов на вихід проміжного енаміну, методами ЯМР визначено його E/Z-ізомерію в розчині. Розроблено простий препаративний метод отримання метил-1Н-3-аміно-4-(3,4-диметоксифеніл)піролу карбоксилату. Оптимізовано реакцію
циклізації 3-аміно-4-арилпіролу з бензальдегідами в умовах Пікте—Шпенглера. Показано залежність виходу продуктів циклізації амінопіролів від співвідношення субстрат — каталізатор. Одержано похідні піроло[3,4-c]ізохіноліну. Розроблено препаративний метод синтезу діетил-2-{[(E,Z)-2-ціано-2-(3,4-диметоксифеніл)етен-1-іл]окси}-пропандіоату і досліджено можливості його циклізації на 3-аміно-4-(3,4-диметоксифеніл)-фуран.
Вивчено взаємодію метил-3-аміно-4-(3,4-диметоксифеніл)-2-карбоксилату з функціоналізованими бензальдегідами та альдегідами гетероциклічнї будови. Синтезовано похідні тієно[3,4-c]ізохіноліну з функціоналізованими арильними і гетероциклічними замісниками в положенні 5 з хорошими виходами. У результаті
взаємодії з нінгідрином одержано спіропохідне тієно[3,4-c]ізохіноліну — 1,3-дигідро-4´H-спіроінден-2,5´-
тієно[3,4-c]ізохінолін-1,3-діон. Синтезовані сполуки і їх похідні можуть бути перспективними будівельними блоками для молекулярного дизайну нових біологічно активних субстанцій. The synthesis and cyclization reactions of 3-amino-4-arylpyrroles and 3-amino-4-arylthiophenes with aromatic
and heterocyclic aldehydes under the conditions of the Pictet—Spengler reaction are investigated. The
course of the reaction of 2-formyl-2-(3,4-dimethoxyphenyl)-acetonitrile with aminomalonic ester was analyzed
and the effect of the reaction conditions on the output of intermediate enamine was studied by NMR to inves
tigate its E/Z isomerism in solution. A simple method for the preparation of methyl 1H-3-amino-4-(3,4-dimethoxyphenyl)-
pyrrole carboxylate was developed. Optimization of the cyclization reaction of 3-amino-4-
arylpyrrole with benzaldehydes in the Pictet—Spengler conditions was carried out. The dependence of the output
of the cyclization products of aminopyrroles on the substrate — catalyst ratio is shown. The pyrrolo [3,4-c]
isoquinoline derivatives were obtained. A preparative method for the synthesis of diethyl 2-{[(E, Z)-2-cyano-2-
(3,4-dimethoxyphenyl)ethen-1-yl]oxy}-propanedioate was developed, and the possibilities of its cyclization to
3-amino-4-(3,4-dimethoxyphenyl)-furan were investigated. The interaction of methyl 3-amino-4-(3,4-dimetho
xyphenyl)-2-carboxylate with functionalized benzaldehydes and heterocyclic aldehydes was studied.
Thieno[3,4-c]iso quinoline derivatives with functionalized aryl and heterocyclic substituents in the position 5
were synthesized with good yields. When interacting with ninghydrin, the spiroderivative thieno[3,4-c] isoquinoline
— 1,3-dihydro-4´H-spiroinden-2,5´-thieno[3,4-c]isoquinoline-1,3-dione was obtained. Synthesized compounds
and their derivatives can be promising as building blocks for the molecular design of new biologically
active substances.