Особливості калусогенезу контрастних за вмістом антоціанів сортів Lactuca sativa L - Приймак, Ю.В.; Смірнов, О.Є.; Таран, Н.Ю.; Швартау, В.В. (Доповіді НАН України, 2020)
Апробовано підбір умов для введення в культуру in vitro двох контрастних за вмістом антоціанів сортів салату посівного (Lactuca sativa L.) — Лоло Біонда (зелений) та Лоло Росса (червоний). Проведено порівнян ня впливу фітогормонального співвідношення і обробки стерилізуючими агентами на індукцію калусоге не зу, площу, консистенцію та структуру шеститижневих первинних калусів обох сортів. Встановлено, що за умов вирощування на середовищах зі співвідношенням регуляторів росту: 6-бензиламінопурин (БАП) — 0,3 мг/л, нафтилоцтова кислота (НОК) — 2 мг/л, 2,4-дихлорфеноксіоцтова кислота (2,4-Д) — 0,2 мг/л та БАП — 10 мг/л, НОК — 0,5 мг/л відбувається стимуляція калусогенезу з експлантів сім'ядольних листків асептичних проростків обох сортів. Значну стимуляцію росту первинних калусів сорту Лоло Росса зафіксовано у варіанті стерилізації експлантів хлоридом ртуті і гіпохлоритом натрію. Досліджено гетерогенність клітинного складу калусної тканини і можливість отримання пухкого та компактного калусів обох сортів. The selection of conditions for the callusogenesis introduction of two anthocyanin contrasting varieties of lettuce (Lactuca sativa L.) — Lolo Bionda (green) and Lolo Rossa (red) was approved. The effect of phytohormonal ratio, treatment with sterilizing agents on the induction of callusogenesis, calli area, consistency and structure of the six-week primary calli of both varieties were compared. Using media with a ratio of growth regulators: 6-benzylaminopurine (BAP) — 0.3 mg/L, naphthylacetic acid (NAA) — 2 mg/L, 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) — 0.2 mg/L, and BAP — 10 mg/L, NAA — 0.5 mg/L led to callusogenesis stimulation from the cotyledon leaves explants of both varieties aseptic seedlings. A significant growth stimulation of primary Lolo Rossa calluses under sterilization of explants with mercury chloride and sodium hypochlorite was found. The heterogeneity of the cellular content of calls tissue and the possibility of obtaining loose and compact calluses of both varieties were investigated.