К проблеме начальной стадии разряда: основные уравнения, параметры и характеристики - Туганов, В.Ф. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Используя уравнения баланса для концентраций заряженных частиц и плотностей их энергий, найдены условия, необходимые для существования пороговых напряжений (параметров). Получено аналитическое выражение для вольт-амперной характеристики (ВАХ) в плазме токамака и выявлена существенная зависимость пороговых параметров от отношения объемов плазмы и камеры, времени жизни плазмы и начальной концентрации нейтральных атомов. Выявлены два (по уровню мощности СВЧ-нагрева) разных режима ВАХ. Використовуючи рівняння балансу для концентрацій заряджених частинок і густин їх енергій, знайдено умови, що необхідні для існування порогових напруг (параметрів). Отримано аналітичний вираз для вольт-амперної характеристики (ВАХ) у плазмі токамака і виявлена суттєва залежність порогових параметрів від співвідношення об’ємів плазми і камери, часу життя плазми та початкової концентрації нейтральних атомів. Виявлено два (за рівнем потужності НВЧ-нагріву) різних режими ВАХ. Using the balance equation for the concentration of charged particles and their energy density, we find the conditions necessary for the existence of threshold voltages (parameters). An analytical expression for the volt-ampere characteristics (VAC) in a tokamak plasma and found a significant dependence of the threshold parameters on the ratio of plasma volume and the camera, the lifetime of the plasma and the initial concentration of neutral atoms. Identified two (in terms of power microwave heating) of different modes of the VAC.