О задаче локализации линейной функции на перестановках - Донец, Г.А.; Билецкий В.И. (Кібернетика та комп’ютерні технології, 2020)
Рассматривается задача локализации линейной функции на множестве перестановок, суть которой состоит в поиске перестановок, на которых линейная функция принимает заданное значение. Приводится схема такого поиска с наименьшим числом перебора вариантов. Дана робота присвячена описанню методу розв’язання задачі локалізації лінійної цільової функції на множині перестановок. Суть задачі полягає у наступному. На множині перестановок знайти такі локально-допустимі перестановки, на яких лінійна функція приймає задане значення. Така задача в загальному випадку може не мати розв’язку. В роботі приводиться новий розроблений метод, який дає можливість отримати розв’язок задачі (у випадку, якщо такий розв’язок існує) шляхом цілеспрямованого пошуку локально-допустимих перестановок з найменшим числом перебору варіантів, набагато меншим числа всіх варіантів. We describe a method of solving a problem of a linear target function localization on a permutation set. The task is to find those locally admissible permutations on the permutation set, for which the linear function possesses a given value. In a general case, this problem may have no solutions at all. In the article, we propose a newly developed method that allows us to obtain a solution of such a problem (in the case that such solution exists) by the goal-oriented seeking for locally admissible permutations with a minimal enumeration that is much less than the number of all possible variants.