Определение групп рисков при заболеваниях, вызванных COVID-19 - Вагис, А.А.; Гупал, А.М.; Гупал, Н.А. (Кібернетика та комп’ютерні технології, 2020)
Для каждого заболевания существует конкретный набор генов, мутации в которых увеличивают риск развития болезни. Показано, что наличие точечных мутаций в нескольких генах ДНК человека приводит к определенному заболеванию. На основе байесовской процедуры распознавания можно эффективно определять группы рисков заболеваний, сопутствующих COVID-19. Мета роботи. На основі навчаючих вибірок розробити ефективні методи визначення груп ризиків захворювань, які супроводять СOVID-19. Результати. Вважаємо, що гени в лівому стовпці таблиці є ознаками для байєсівської процедури. Робота процедури виконується на основі підрахунку кількості мутацій або їх відсутності в навчаючих вибірках класів «хворі» і «здорові». Досліджувану особу співвідносимо в той клас, для яких результат процедури вище. Purpose of the article. On the basis of teaching selections to develop the effective methods of determination of groups of risks of diseases which COVID-19 accompanies. Results. We consider that genes in a left table column are signs for Bayesian procedure. Work of procedure is executed on the basis of count of amount of mutations or their absence in the teaching selections of classes «sick» and «healthy». We correlate the explored person in that class «sick» and «healthy», for which result of procedure higher.