Очищення природної води від органічних забруднень модифікованою мікрофільтраційною трубчастою керамічною мембраною з глинистих мінералів - Дульнева, Т.Ю.; Деремешко, Л.А.; Баранов, О.І.; Кучерук, Д.Д.; Гончарук, В.В. (Доповіді НАН України, 2020)
Для очищення води від природних органічних забруднень перспективними є баромембранні методи, що реалізуються на керамічних мембранах. Дослідження з очищення дніпровської води проведені на дослідній баромембранній установці, що працювала в проточно-рециркуляційному режимі. У ній використано мікрофільтраційну керамічну трубчасту мембрану з глинистих мінералів, яка розроблена в Інституті колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України. Досліджено закономірності процесу очищення дніпровської
води від органічних сполук, що містяться в ній, такою мембраною, яка модифікована різними речовинами:
гідроксосполуками Fe(ІІІ) і Al(III), кукурудзяним крохмалем і монтморилонітом. Модифікування керамічної
мембрани відбувалося завдяки формуванню на її поверхні динамічної мембрани з вищезазначених речовин.
Процес формування тривав до виходу мембрани на практично постійні значення її питомої продуктивності, при цьому активний шар динамічної мембрани знаходився у динамічній рівновазі. Формування динамічної мембрани відбувалося за стеричним механізмом, що ґрунтувався на різниці розмірів пор динамічної
мембрани і частинок мембраноутворювальної речовини з адсорбованими на ній органічними речовинами.
Показано, що для очищення дніпровської води від органічних речовин до норми їх ГДК у питній воді для
централізованого водопостачання доцільно використовувати керамічну мембрану з глинистих мінералів,
яка модифікована у динамічному режимі гідроксосполуками феруму при концентрації іонів Fe(ІІІ) у мембраноформувальній і мембранопідтримувальній добавках відповідно 90,0—100,0 і 20,0—22,0 мг/дм³, рН₀ 7,3; Р 1,0 МПа. Керамічні мембрани, які були модифіковані іншими зазначеними речовинами, мали за оптимальних умов нижчі розділові властивості. Baromembrane methods implemented on ceramic membranes are promising for the water purification from natural
organic pollutants. Studies on the purification of the Dnieper water were carried out on an experimental
baromembrane unit, which operated in the flow-recirculation mode. It used a microfiltration ceramic tubular
membrane made of clay minerals, developed in A.V. Dumansky Institute of Colloidal Chemistry and Water
Chemistry of the NAS of Ukraine. The regularities of the process of purification of the Dnieper water from
the organic compounds contained in it by this membrane modified by various substances such as hydroxyl
compounds Fe(ІІІ) and aluminum, corn starch, and montmorillonite are studied. A modification of the ceramic
membrane occurred by forming a dynamic membrane of the above substances on its surface. The process of
its formation continued until the membrane reached almost constant values of its specific productivity, while
the active layer of the dynamic membrane was in dynamic equilibrium. The dynamic membrane was formed by
the steric mechanism based on the difference in pore sizes of the dynamic membrane and the particles of the
membrane-forming substance with organic substances adsorbed on it. It is shown that, for the purification of
the Dnieper water from organic substances to their maximum permissible concentration in water for the
cent ralized water supply, it is advisable to use a ceramic membrane of clay minerals, which is dynamically modified
with hydroxyl compounds of iron (III) at a concentration of Fe ions (III) in the membrane-forming and
membrane-supporting additives, respectively, 90.0-100.0 and 20.0-22.0 mg/dm³, pH₀ 7.3; P 1.0 MPa. Ceramic
membranes modified with the other indicated substances had, under optimal conditions, the worse separation
properties.