Вплив структури природних цинамових кислот на їх взаємодію з високодисперсним оксидом алюмінію у водному середовищі - Ліпковська, Н.О.; Барвінченко, В.М. (Доповіді НАН України, 2020)
Встановлено закономірності сорбції і зміни спектральних характеристик природних цинамових кислот за
умов взаємодії з високодисперсним оксидом алюмінію у водному середовищі залежно від хімічної природи
адсорбату і рН розчину. Виявлено, що залежності сорбції цинамової, кумарової та ферулової кислот від
рН описуються однотипними кривими, положення максимумів яких за шкалою рН відповідає величинам
термодинамічних констант дисоціації карбоксильних груп цих кислот (рКСООН = 4,4 ÷ 4,6). Показано, що
рН-залежність сорбції кавової кислоти при рН < 4,5 подібна до решти досліджених кислот, а розширення інтервалу рН максимальної сорбції в лужну область обумовлено утворенням поверхневого хелатного комплексу з Al(III). The regularities of the sorption and spectral changes of natural cinnamic acids upon the interaction with highly
dispersed aluminum oxide in the aqueous medium depending on the adsorbate chemical nature and the solution
pH are established. It is found that the pH dependences of the sorption of cinnamic, coumaric and ferulic
acids are described by the same type of curves, and the position of their maxima on the pH scale corresponds
to the values of the thermodynamic dissociation constants of the carboxyl groups of these acids (pKCOOH =
=4.4-4.6). It is shown that the pH dependence of the caffeic acid sorption at pH <4.5 is similar to the other
acids studied, and the expansion of the pH range of maximum sorption to the alkaline region is due to the formation
of a surface chelate complex with Al (III).