Ондуляторное и изгибное излучение релятивистского заряда, движущегося по изогнутой спиральной траектории - Соболев, Я.М. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Для ультрарелятивистской заряженной частицы, движущейся по спиральной траектории, навивающейся на искривленную магнитную силовую линию, вклад в излучение происходит от двух типов движений: движения с релятивистской скоростью вдоль искривленной магнитной силовой линии (изгибное излучение) и вклада в излучение от многих оборотов частицы вокруг дрейфовой траектории (ондуляторное излучение). Характерные частоты для этих двух механизмов существенно различны. Изгибное излучение линейно поляризовано, ондуляторное излучение имеет круговую поляризацию. Для ультрарелятивістської зарядженої частинки, яка рухається повздовж спіральної траєкторії, що намотується на покривлену магнітну силову лінію, внесок в випромінювання відбувається за рахунок двох типів руху: руху с релятивістською швидкістю вздовж викривленої магнітної силової лінії (згінне випромінювання) і внеску в випромінювання за рахунок багатьох обертів навколо дрейфової траєкторії (ондуляторне випромінювання). Характерні частоти для цих двох механізмів істотно відмінні. Згінне випромінювання лінійно поляризовано, ондуляторне випромінювання має кругову поляризацію. For the ultrarelativistic charged particle having a spiral trajectory, revolving around the curved magnetic field line, the contribution to radiation occurs from two types of motions: the motion with relativistic speed along the curved magnetic field line (curvature radiation) and the contribution to radiation from many revolutions of particle round a drift trajectory (undulator radiation). Characteristic frequencies for these two mechanisms are essentially various. Curvature radiation is linearly polarized, undulator radiation has circular polarization.