Реєстр сотням та козакам Київського полку - Ситий, І. (Сiверянський літопис, 2020)
Мета цієї публікації – ввести у науковий обіг нове, маловідоме архівне джерело з історії Київського полку XVII ст., що значно поглиблює наші знання про
його кордони, сотні, козацьку старшину, кількісний та якісний склад тогочасного суспільства в межах означеної територіальної одиниці Гетьманщини. Методологічно робота ґрунтувалась на принципах науковості та об'єктивізму. Методи добирались з огляду на поставлену мету, переважно загальнонаукові задля
поліпшення аналізу змісту архівного джерела. Наукова новизна полягає в тому,
що реєстр заповнює прогалину в ранній історії цього полку, що вкрай погано досліджено через брак джерел. Висновки. Документ було представлено науковому загалу із збереженням мови, орфографії, пунктуації та структури оригіналу.
Перелік сотень, згаданих у реєстрі, свідчить про те, що мова йде щодо історії
полку до його поділу на правобережний та лівобережний. Актуальність публікації цього джерела добре ілюструють слова Ярослава Дашкевича: «Історію цього
полку досліджено погано. Його територія часто змінювалася, хронологія багатьох сотень недостовірна. Після поділу України між Росією і Польщею (в Андрусові, 1667) було два Київські полки – лівобережний та правобережний (підпорядкований гетьманові Петру Дорошенку, 1667–1672; склад сотень незрозумілий)». The purpose of this publication is to introduce into scientific circulation a new,
little-known archival source on the history of the Kyiv Regiment of the 17th century,
which significantly deepens our knowledge of its borders, Sotnias, Cossack officers,
quantitative and qualitative composition of contemporary society within the Hetmanate.
Methodologically, the work was based on the principles of science and objectivism.
The methods were selected taking into account the set goal, mainly general scientific in
order to improve the analysis of the content of the archival source. The scientific novelty
is that the register fills a gap in the early history of this regiment, which is extremely
poorly researched due to lack of sources. Conclusions. The document was presented
to the scientific community with the preservation of the language, spelling, punctuation
and structure of the original. The list of hundreds mentioned in the register indicates
that it refers to the history of the regiment before its division into right-bank and leftbank.
The relevance of the publication of this source is well illustrated by the words
of Yaroslav Dashkevych: «The history of this regiment has been poorly researched. Its
territory has changed frequently, the chronology of many hundreds is unreliable. After
the division of Ukraine between Russia and Poland (in Andrusiv, 1667) there were two
Kyiv regiments – left-bank and right-bank (subordinated to Hetman Petro Doroshenko,
1667–1672; the composition of hundreds is unclear)».