Двовимірна нестаціонарна числова модель жевріючого розряду в аксіально-симетричній геометрії - Пономарьов, О.П.; Анісімов, І.О. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
В рамках гідродинамічного наближення створено двовимірну нестаціонарну числову модель горіння жевріючого розряду в циліндричній геометрії, яка враховує іонізацію нейтральних атомів електронним ударом, електрон-іонну рекомбінацію та вторинну емісію з катоду. Модель дозволяє проводити розрахунки параметрів жевріючого розряду в нестаціонарних режимах, та відтворює основні експериментальні відомості про жевріючий розряд. В рамках гидродинамического приближения созданa двумерная нестационарная модель тлеющего разряда в цилиндрической геометрии, которая учитывает ионизацию газа нейтралов электронным ударом, электрон-ионную рекомбинацию и вторичную эмиссию из катода. Модель позволяет проводить расчеты параметров тлеющего разряда в нестационарных режимах и отражает основные известные экспериментальные свойства тлеющего разряда. Self-consistent 2D fluid model of dc glow discharge in cylindrical geometry is developed. Model describes the main physical processes such as impact ionization of neutral gas, electron – ion recombination and secondary emission. Model is used to describe the main phenomena observed in glow discharge such as normal current density effect and evolution of initial densities of electrons and ions including variation of voltage drop caused by external circuit.