Оцінювання міцності стоматологічних полімерів за вейвлет-перетворенням сигналів акустичної місії - Скальський, В.Р.; Макєєв, В.Ф.; Станкевич, О.М.; Кирманов, О.С.; Винницька, С.Г.; Опанасович, В.К. (Проблемы прочности, 2015)
Розглянуто особливості руйнування полімерних матеріалів, які використовуються у стоматологічній практиці для виготовлення тимчасових конструкцій. Показано, що під дією навантаження у полімерах протікають різного типу руйнування (в'язке, в'язко-крихке, крихке), які чергуються між собою. За значенням критеріального параметра оцінено типи руйнування таких матеріалів під час квазістатичного розтягу та проведено їх ранжування за показником крихкості. Рассмотрены особенности разрушения полимерных материалов, используемых в стоматологической практике для изготовления временных конструкций. Показано, что под действием нагрузки в полимерах происходят различного типа разрушения (вязкое, вязко-хрупкое, хрупкое), которые чередуются между собой. По значению критериального параметра оценены типы разрушения таких материалов при квазистатическом растяжении и осуществлено их ранжирование по показателю хрупкости.