Експериментальне оцінювання поверхневих пошкоджень статично деформованого сплаву ДІбчТ - Марущак, П.О.; Чаусов, М.Г.; Пилипенко, А.П.; Закієв, I.М. (Проблемы прочности, 2015)
Установлено основні закономірності пластичного деформування полікристалічного сплаву Д16чТ. Властивості поверхні деформованого матеріалу досліджено методом індентування та склерометрії. Проаналізовано фізико-механічні явища просторової самоорганізації структурно-механічних поверхневих дефектів і описано їх зв’язок із пороутворенням та деформаційними процесами у внутрішніх шарах матеріалу. Установлены основные закономерности пластического деформирования поликристаллического сплава Д16чТ. Свойства поверхности деформированного материала исследованы методом индентирования и склерометрии. Проанализированы физикомеханические явления пространственной самоорганизации структурно-механических поверхностных дефектов и описана их связь с порообразованием и деформационными процессами во внутренних слоях материала.