Interlaminar Fracture Toughness Estimation of Aerospace Composites by Weighted Residual Approach - Alfred Franklin, V.; Christopher, T. (Проблемы прочности, 2015)
Исследована межслойная вязкость разрушения образцов, представляющих собой двухконсольную балку, из упрочненных волокнами углепластиковых композитов с учетом поворота вершины трещины. При измерении нагрузок, перемещений и длины трещин могут иметь место значительные погрешности. Для уменьшения разброса данных предлагается использовать метод взвешенных невязок, позволяющий минимизировать влияние погрешностей измерения на оценку критической энергии разрушения и получить для каждого образца свое значение. Досліджено міжшарову в' язкість руйнування зразків, що являють собою двоконсольну балку, зі зміцнених волокнами вуглепластикових композитів з урахуванням повороту вершини тріщини. При вимірюванні навантажень, переміщень та довжини тріщин можуть мати місце значні похибки. Для зменшення розкиду даних пропонується використовувати метод зважених нев'язок, що дозволяє мінімізувати вплив похибок при вимірюванні на оцінку критичної енергії руйнування і отримати для кожного зразка своє значення.