Нагрівання порошинок у випадковому електричному полі - Засенко, В.І.; Загородній, А.Г. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Розглянуто поведінку заряджених порошинок у плазмі під дією зовнішнього випадкового електричного поля. Зміна заряду порошинок через зіткнення з електронами та іонами плазми вважається випадковим процесом. Моделювання показало, що зміна заряду порошинок приводить до їх додаткового нагрівання. Посилення нагрівання спричинено як зростанням середнього заряду порошинки, так і його флуктуаціями. Рассмотрено поведение заряженных пылинок в плазме под воздействием внешнего случайного электрического поля. Изменение заряда пылинок вследствие столкновений с электронами и ионами плазмы трактуется как случайный процесс. Моделирование показало, что изменение заряда пылинок приводит к их дополнительному нагреву. Усиление нагрева вызвано как увеличением среднего значения заряда пылинок, так и его флуктуациями. We consider the behavior of charged dust particles in plasma undergoing to an external random electric field. Variation of dust charge due to collisions with plasma electrons and ions is assumed to be a random process. Simulation shows that dust charge variation leads to their additional heating. Increase of heating is caused by both growth of the average charge of dust particles, and its fluctuations.