Статистический критерий прочности для хрупких материалов - Бабич, Д.В. (Проблемы прочности, 2011)
На основе вероятностной модели механизма хрупкого микроразрушения (микроповреждаемости), приводящего к макроразрушению материалов, предлагается статистическая интерпретация критериев прочности, связывающих начало макроразрушения в виде образования макротрещин при растяжении либо потери устойчивости во внутренней структуре при сжатии с достижением некоторого (критического) значения плотности микродефектов в материале. Суть критерия заключается в сравнении значений концентрации микродефектов, обусловленных заданным видом нагружения тела, с их критическим значением, которое для данного материала не зависит от вида напряженного состояния. На основі імовірнісної моделі механізму крихкого мікроруйнування (мікропошкоджуваності), що призводить до макроруйнування матеріалів, запропоновано статистичну інтерпретацію критеріїв міцності, які пов’язують початок макроруйнування з виникненням макротріщин при розтягуванні або втратою стійкості у внутрішній структурі при стисканні з досягненням деякого (критичного) значення густини мікродефектів у матеріалі. Суть критерію полягає в порівнянні значень концентрації мікродефектів, зумовлених заданим видом навантаження тіла, з їх критичним значенням, яке для даного матеріалу не залежить від виду напруженого стану.