Оптимізація міцності двошарового покриття для локального навантаження - Шацький, І.П.; Роп’як, Л.Я.; Маковійчук, М.В. (Проблемы прочности, 2016)
Розроблено інженерну методику розрахунку напружено-деформованого стану двошарових покриттів під дією довільно орієнтованого локального навантаження. Методику використано при побудові раціональної структури шаруватого покриття. Установлено оптимальну товщину підкладки, яка забезпечує найбільшу величину допустимого навантаження. Розработана инженерная методика расчета напряженно-деформированного состояния двухслойных покрытий под действием произвольно ориентированной локальной нагрузки. С помощью методики построена рациональная структура слоистого покрытия. Установлена оптимальная толщина подложки, которая обеспечивает наибольшую величину допустимой нагрузки. The engineering calculation procedure of the stress-strain state of the two-layer coating under the action of the arbitrarily oriented local loads as applied to the strength optimization of the coating layers’ thickness is proposed. The optimal thickness of the substrate resisting the maximal critical load has been derived.