Визначення залишкових напружень у поверхневих шарах сталi 20X13 пiсля iонного азотування за показниками мiкротвердостi - Каплун, П.В.; Ляшенко, Б.А. (Проблемы прочности, 2016)
Наведено результати досліджень величини і розподілу залишкових напружень у поверхневих шарах сталі 20Х13 після іонного азотування в безводневих середовищах. Показано вплив технологічних параметрів процесу азотування на товщину і твердість поверхневого шару та на величину залишкових напружень у ньому. Запропоновано метод визначення залишкових напружень у будь-якій точці поверхневого шару за показниками мікротвердості в даній точці. Приведены результаты исследований величины и распределения остаточных напряжений в поверхностных слоях стали 20Х13 после ионного азотирования в безводородных средах. Показано влияние технологических параметров процесса азотирования на толщину и твердость поверхностного слоя, а также на величину остаточных напряжений в нем. Разработан метод определения остаточных напряжений в любой точке поверхностного слоя по показателям микротвердости в данной точке. This paper presents the results of investigations on the value and distribution of residual stresses in nitrided layers of 20Kh13 steel upon ion nitriding in hydrogen-free media. The effect of nitriding parameters on the depth and hardness of the nitrided layer as well as on residual stresses in the surface layer is analyzed. The procedure for the determination of residual stresses at the arbitrary point of the nitrided layer depth by the microhardness values at the given point is developed.