Особенности энергетических распределений электронов вторичной эмиссии, индуцированной ионами H+ из металлов - Журенко, В.П.; Кононенко, С.И.; Калантарьян, О.В.; Кононенко, Ж.С. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Экспериментально исследованы энергетические распределения электронов в диапазоне 0…100 эВ, индуцированные ионами H+ с энергией 1…2,25 МэВ. Мишенями служили фольги из серебра и титана, а также массивный образец нержавеющей стали. Распределения хорошо аппроксимируются степенными функциями на двух участках с точкой перегиба в области 20…35 эВ. Выявлены зависимости показателей степени и средней энергии электронов в распределениях от удельных ионизационных потерь энергии ионом. Эти изменения связываются с влиянием плазмонной ионизации атомов вещества и возможным установлением «универсальной функции» распределения высокоэнергетичных электронов, показатель степени которой не зависит от структуры и мощности источника и стока. Експериментально досліджені енергетичні розподіли електронів в діапазоні 0…100 еВ, що індуковані іонами H+ з енергією 1…2,25 МеВ. Як мішені використовувалися фольги з срібла та титану, а також масивний зразок з нержавіючої сталі. Розподіли добре апроксимуються степеневими функціями на двох інтервалах з точкою перегину близько 20…35 еВ. Виявлено залежності показників степеня і середньої енергії електронів в розподілі від питомих іонізаційних втрат іона. Ці зміни пов’язуються з впливом плазмонної іонізації атомів речовини і можливим формуванням «універсальної» функції розподілу високо енергетичних електронів, показник степеня якої не залежить від структури і потужності джерела і стоку. Energy distributions of electrons induced by 1…2,25 MeV H+ ions have been experimentally studied for 0…100 eV energy interval. The targets were foils of silver, titanium and bulk specimen made from stainless steel. The distributions are approximated with high accuracy by power-law functions with two energy intervals and flex point near 20…35 eV. The dependences of power indexes and average energy of electrons in the distributions on specific ionization loss of ions have been found. Influence of atom ionization by plasmons and possible formation of «universal» distribution function of high energy electrons (power index of function has no dependence on structure and power of source and sink) are the reasons for these dependences.