Damage-Accounted Assessment of the Stress-Strain State of Structural Elements - Бобырь, Н.И.; Коваль, В.В. (Проблемы прочности, 2017)
Приведены и проанализированы инженерные методы расчета напряжений и деформаций в зонах концентрации при упругопластическом деформировании конструктивных элементов. Показано, что для оценки кинетики эффективных коэффициентов концентрации напряжений и деформаций наиболее приемлемой по точности является модификация Махутовым уравнения Нойбера. Введено понятие рассеянной поврежденности. Влияние рассеянных повреждений на оценку напряженно-деформированного состояния конструктивных элементов показано на примере упругопластического деформирования пластины с отверстием. Наведено і проаналізовано інженерні методи розрахунку напружень і деформацій у зонах концентрації при пружно-пластичному деформуванні конструктивних елементів. Показано, що для оцінки кінетики ефективних коефіцієнтів концентрації напружень і деформацій найбільш прийнятною за точністю є модифікація Махутовим рівняння Нойбера. Введено поняття розсіяної пошкодженості. Установлено ефективність використання параметра пошкодженості для оцінки вірогідності механічних властивостей ряда металічних матеріалів. Вплив розсіяних пошкоджень на оцінку напружено-деформованого стану конструктивних елементів показано на прикладі пружно-пластичного деформування пластини з отвором. Engineering calculation methods for stresses and strains in the concentration zones under elastoplastic deformation of structural elements are presented and analyzed. The Makhutov-modified Neuber equation is shown to be of the most reasonable accuracy for the assessment of kinetics of effective coefficients for stress and strain concentrations. The concept of scattered damage is introduced. The effect of scattered damages on the assessment of the stress-strain state of structural elements is demonstrated by the example of elastoplastic deformation of a hole-containing plate.