Вплив параметрів охолодження на термонапружений стан соплових лопаток газових турбін - Карпінос, Б.С.; Куліш, В.М. (Проблемы прочности, 2017)
Наведено результати комп’ютерного моделювання стану матеріалу охолоджуваних лопаток турбін на несталих режимах роботи двигуна. Установлено лінійну залежність між ефективністю охолодження та відносними термічними напруженнями за різних умов теплообміну і закріплення. Запропоновано методику оперативного визначення параметрів теплообміну, що дозволяє забезпечити оптимальну термоциклічну довговічність матеріалу лопатки. Приведены результаты компьютерного моделирования состояния материала охлаждаемых лопаток турбин на неустойчивых режимах работы двигателя. Установлена линейная зависимость между эффективностью охлаждения и относительными термическими напряжениями при различных условиях теплообмена и закрепления. Предложена методика оперативного определения параметров теплообмена, что позволяет обеспечить оптимальную термоциклическую долговечность материала лопатки. The paper presents the results of computer modeling of the material states of the cooling turbine blades at unsteady engine operation modes. Linear dependencies between the efficiency of cooling and relative thermal stresses for different heat transfer conditions and constraints are verified. The procedure of the efficient determination of heat-transfer parameters that provide the optimal thermal fatigue life of the blade material is proposed.