Високоміцні сподуменові склокристалічні матеріали - Саввова, О.В.; Бабіч, О.В.; Воронов, Г.К.; Рябінін С.О. (Проблемы прочности, 2017)
Установлено актуальність розробки композиційних матеріалів для виготовлення елементів індивідуального бронезахисту та перспективність використання сподуменових склокристалічних матеріалів як одночасно подрібнюючого і демпферного шару у складі композиції бронеелемента. Для розроблених склокристалічних матеріалів в умовах двостадійної низькотемпературної термічної обробки характерно протікання тонкодисперсної об’ємної кристалізації з наявністю β-сподумену, що дозволяє забезпечити їх високі механічні характеристики. Установлены актуальность разработки композиционных материалов для изготовления элементов индивидуальной бронезащиты и перспективность использования сподуменовых стеклокристаллических материалов как одновременно дробящего и демпферного слоя в составе композиции бронеэлемента. Для разработанных стеклокристаллических материалов в условиях двухстадийной низкотемпературной термической обработки характерно протекание тонкодисперсной объемной кристаллизации с наличием β-сподумена, что позволяет обеспечить их высокие механические характеристики. The paper demonstrates the urgency of development of composite materials to be used in body armor plates and the potential of application of spodumene glass-ceramic materials as a layer that combines disintegrating and damping properties in the composite structure of a body armor element. The proposed glass-ceramic materials, when subjected to a two-stage low-temperature heat treatment, undergo a bulk fine crystallization with the presence of β-spodumene, thus achieving high mechanical characteristics.