Визначення температурних залежностей складових енергії руйнування зразків різних типів при ударних випробуваннях на згин - Кравчук, А.В.; Кондряков, Є.О.; Панасенко, О.В. (Проблемы прочности, 2017)
Проведено ударні випробування стандартних зразків Шарпі, малорозмірних зразків та зразків із бічними надрізами за різних температур. Побудовано температурні залежності повної енергії деформування і руйнування та її складових для всіх типів зразків. За допомогою фрактографічних досліджень визначено в’язку складову зламів зразків та першу критичну температуру крихкості T50%. Проведены ударные испытания стандартных образцов Шарпи, малоразмерных образцов и образцов с боковыми надрезами при различных температурах. Построены температурные зависимости полной энергии деформирования и разрушения и ее составляющих для всех типов образцов. С помощью фрактографических исследований определены вязкая составляющая изломов образцов и критическая температура хрупкости T50%. Impact tests of standard Charpy, small-scale, and notched specimens at different temperatures were conducted. The temperature dependences of the total deformation and fracture energies, as well as their constituents, were constructed for all types of the tested specimens. The fractography analysis has revealed the ductile component of specimen fracture surface an d the first critical temperature of brittleness T50% .