Напружений стан пінистих середовищ із тунельними порожнинами при нестаціонарному динамічному навантаженні - Шваб’юк, В.І.; Мікуліч, О.А.; Шваб’юк, В.В. (Проблемы прочности, 2017)
Досліджено динамічний напружений стан тіл з урахуванням моментних напружень із використанням перетворення Фур’є та методу інтегральних рівнянь. Отримані результати узгоджуються з основними принципами хвильової механіки. Розроблена методика дозволяє досліджувати нестаціонарні динамічні процеси у синтетичних матеріалах із порожнинами практично довільного перерізу. Вивчено вплив геометрії порожнини на розподіл динамічних напружень у пінистих середовищах. Исследовано динамическое напряженное состояние тел с учетом моментных напряжений при использовании преобразования Фурье и метода интегральных уравнений. Полученные результаты согласуются с основными принципами волновой механики. Разработанная методика позволяет исследовать нестационарные динамические процессы в синтетических материалах с полостями практически произвольного сечения. Изучено влияние геометрии полости на распределение динамических напряжений в пенистых средах. The dynamic stress state of the bodies considering the couple stresses using the Fourier transformation and method of integral equations has been investigated. The obtained results are in the agreement with the basic concepts of wave mechanics. The developed procedure allows one to investigate the non-stationary dynamic processes in synthetic materials with openings of the virtually free section. The opening geometry effect on the distribution of dynamic loads in foam media has been studied.