Изотермический отжиг радиационных дефектов в сплавах циркония с редкоземельными металлами - Борисенко, В.Н.; Петрусенко, Ю.Т.; Баранков, Д.Ю. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Исследованы процессы возврата при изотермическом отжиге точечных дефектов в малолегированных сплавах Zr-Sc, Zr-Dy, Zr-Y, Zr-Gd, Zr-La после низкотемпературного облучения электронами с энергией 2 МэВ. Установлено, что энергия миграции собственных межузельных атомов в цирконии равна 0,34 эВ, а энергия миграции вакансий - 0,74 эВ. Показано, что в матрице циркония в окружении легирующих атомов иттрия и гадолиния может существовать две конфигурации межузельных атомов с различными энергиями связи. Досліджено процеси відновлення при ізотермічних відпалах крапкових дефектів у малолегованих сплавах Zr-Sc, Zr-Dy, Zr-Y, Zr-Gd, Zr-La після низькотемпературного опромінення електронами з енергією 2 МеВ. Встановлено, що енергія переміщення власних міжвузлових атомів у цирконію дорівнює 0,34 еВ, а енергія переміщення вакансій – 0,74 еВ. Показано, що в матриці цирконію навколо легуючих атомів ітрію та гадолінію може існувати дві конфігурації міжвузлових атомів із різними енергіями зв’язку. The recovery processes at the isothermal annealing of point defects in zirconium low-doped alloys Zr-Sc, Zr-Dy, Zr-Y, Zr-Gd, Zr-La have been investigated after the low-temperature electron irradiation by 2 MeV. It has been found that the migration energy of interstitial atoms in zirconium is equal to 0.34 eV as well as the migration energy of vacancies equals 0.74 eV. It is shown that two arrangement configurations of interstitial atoms with different binding energies may exist around yttrium and gadolinium impurity atoms in the zirconium matrix.