Космический мусор: аспекты проблемы - Алпатов, А.П. (Технічна механіка, 2018)
Целью работы является системный анализ технологических особенностей увода фрагментов космического мусора (КМ) с рабочих орбит. Новые результаты отражают возможность изменения концепции борьбы с загрязнением околоземного космического пространства. Суть состоит в обеспечении возможности утилизации космического мусора (КМ) вместо его уничтожения. В статье выполнен краткий анализ различных аспектов проблемы борьбы с КМ в околоземном космическом пространстве. Рассмотрены различные методы и средства предотвращения образования КМ и уменьшения его количества. Сформулированы научные задачи, возникающие при разработке различных средств и методов борьбы с загрязнением ближнего космоса. Метою роботи є системний аналіз технологічних особливостей відведення фрагментів космічного сміття (КС) з робочих орбіт. Нові результати відображають можливість зміни концепції боротьби з забрудненням навколоземного космічного простору. Суть полягає в забезпеченні можливості утилізації космічного сміття (КС) замість його знищення. В статті виконано короткий аналіз різних аспектів проблеми боротьби з КС в навколоземному космічному просторі. Розглянуто різні методи і засоби запобігання утворенню КС і зменшення його кількості. Сформульовано наукові завдання, що виникають при розробці різних засобів і методів боротьби з забрудненням ближнього космосу. The aim of this work is a system analysis of the engineering features of the deorbiting of space debris fragments. New results reflect a possibility to change the concept of near-Earth space debris mitigation from space debris elimination to space debris utilization. The paper presents a brief analysis of different aspects of the problem of space debris mitigation in near-Earth space. Different methods and means to prevent the space debris formation and to reduce space debris population are considered. Scientific problems involving the development of methods and means for near-Earth space debris mitigation are formulated.