Пластическая деформация алюминия в режиме непрерывного электронного облучения - Дубинко, В.И.; Довбня, А.Н.; Кушнир, В.А.; Митроченко, В.В.; Ходак, И.В.; Лебедев, В.П.; Крыловский, В.С.; Лебедев, С.В.; Клепиков, В.Ф. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Изучена деформация поликристаллического алюминия (99.5%) при отсутствии и наличии потока высокоэнергетичных электронов (Е= 0.5 МэВ, φ= (0.5…5)×10^13 см^-2∙с^-1). В режиме непрерывного облучения определено снижение уровня деформирующего напряжения, коэффициента упрочнения как функции относительного удлинения, толщины образца и плотности потока. Установлено возрастание пластичности металла в результате воздействия электронного пучка. Измерение температуры в процессе деформирования позволило выделить вклад радиационно-индуцированного воздействия на изменение механических характеристик алюминия. Обсуждаются возможные механизмы явления. Вивчено деформація полікристалічного алюмінію (99.5%) при відсутності і наявності потоку високоенергетичних електронів (Е=0.5 МеВ, φ = (0.5…5)×10^13 см^-2∙с^-1). У режимі безперервного опромінення визначено зниження рівня деформуючого напруги, коефіцієнта зміцнення як функції відносного подовження, товщини зразка та щільності потоку. Встановлено зростання пластичності металу за рахунок впливу електронного пучка. Вимірювання температури в процесі деформування дозволило виділити внесок радіаційно-індукованого впливу на зміну механічних характеристик алюмінію. Обговорюються можливі механізми явища. Plastic deformation of polycrystalline aluminum (99.5%) was investigated in the absence and presence of a high-energy electron beam (E = 0.5 MeV, φ = (0.5…5)×10^13 сm^-2∙с^-1). Reduction of the yield stress and hardening coefficient was determined as a function of deformation, the sample thickness and the beam density. The increase of plasticity of the metal due to the impact of the electron beam has been established. The temperature in the deformation process was measured, which allowed separating the contribution of radiation-induced effects on the mechanical characteristics of aluminum. Possible mechanisms of the phenomenon are discussed.