Куди прийшла, Людино розумна? - Кириленко, І.Г. (Вісник НАН України, 2020)
Автор статті розмірковує над сутністю і причинами численних катаклізмів, від яких останніми десятиліттями потерпають практично всі країни
світу, і доходить висновку, що в глобальних кризах, пандеміях і катастрофах винне саме людство, яке живе всупереч законам природи, небезпечно
порушуючи своєю діяльністю баланси планетарної екосистеми. Розглянуто можливі шляхи подолання наслідків згубного техногенного впливу на
природне середовище. Наголошено, що найпершим і найважливішим кроком
має стати кардинальне змінення світогляду та парадигми споживання сучасної людини. The author reflects on the nature and causes of numerous cataclysms that have affected almost all countries in recent
decades, and concludes that global crises, pandemics and catastrophes are the fault of humanity, which lives contrary to
the laws of nature, dangerously disturbing the balance of the planetary ecosystem. Possible ways of overcoming the
consequences of harmful man-made impact on the environment are considered. It is emphasized that the first and most
important step should be a radical change in the worldview and consumption paradigm of modern man.