"Патонівський маневр" в історії розвитку НАН України - Попович, О.С. (Вісник НАН України, 2020)
У статті висвітлено специфічні особливості розвитку НАН України,
пов’язані з діяльністю Б.Є. Патона після обрання його президентом Академії. Показано, що реалізація проголошеного ним курсу на зміцнення зв’язків науки з виробництвом і прискорення практичного використання отриманих результатів досліджень та розробок у народному господарстві дала
змогу практично подвоїти загальне фінансування Академії завдяки залученню коштів замовників. При цьому кардинально змінилася її структура: поряд з новими науковими інститутами з’явилися конструкторсько-технологічні бюро та дослідні заводи, створювалися потужні науково-технологічні комплекси та інженерні центри. Значно зміцнилася матеріально-технічна база наукових досліджень, було зведено два академмістечка, збудовано численні інститутські корпуси та великі обсяги житла для
працівників Академії. Показово, що все це відбувалося в так званий «період
стабілізації науки», коли переважна частина наукових центрів і філіалів
АН СРСР та академій наук союзних республік не мала можливості так інтенсивно розвиватися. Така специфіка розвитку української Академії
зумовлена ініціативою її президента академіка Б.Є. Патона та його наполегливістю у здійсненні цього курсу. У статті використано матеріали офіційної статистики, доповнені враженнями і спостереженнями автора, адже йому довелося спостерігати ці процеси як зсередини, працюючи в НАН України, так і ззовні, відвідуючи більшість наукових центрів та філіалів АН СРСР. The article highlights the specific features of the development of the NAS of Ukraine related to the activities of B.Ye. Paton
after his election as president of the Academy. It is shown that the implementation of the course announced by him
to strengthen the links between science and industry and accelerate the practical use of research and development results
in the national economy has allowed to almost double the total funding of the Academy by attracting customers. At the
same time, its structure changed dramatically: along with new scientific institutes, design and technological bureaus,
research plants, powerful scientific and technological complexes and engineering centers were created. The material and
technical base of scientific research has been significantly strengthened, two academy towns have been created, numerous
institute buildings and large volumes of housing for the Academy's employees have been built. It is significant that
all this took place in the so-called “period of stabilization of science”, when the vast majority of research centers and
branches of the USSR Academy of Sciences and academies of sciences of the union republics did not have the opportunity
to develop in this way. This specificity of the development of the Ukrainian Academy is due to the initiative of its
president, Academician B.Ye. Paton and his perseverance in implementing this course. The article uses materials from
official statistics, supplemented by the author's impressions and observations, because he observed these processes both
from within, working at the NAS of Ukraine, and from outside, visiting most research centers and branches of the USSR Academy of Sciences.