Оцінювання збалансованості розвитку національної економіки: структурно-динамічний аспект - Кладченко, І.С. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Наукова стаття присвячена обґрунтуванню науково-методичних положень та розробленню практичних рекомендацій з оцінювання збалансованості розвитку національної економіки України з метою наукового пояснення реальної економічної динаміки та пошуку на цій основі інструментів та механізмів впливу на cпрямування економічного розвитку в потрібному напрямку. Реалізований у роботі структурно-динамічний підхід до оцінювання збалансованості розвитку дав можливість нівелювати складність національної економічної системи як об’єкту оцінки шляхом побудови фазових портретів руху секторів національної економіки протягом 12-річного періоду в двомірному фазовому просторі, структурованому лініями збалансованого зростання. Обґрунтована доцільність використання та імплементації «концепції збалансованого зростання» при оцінюванні збалансованості розвитку національної економіки. Запропоновано використання механізму та принципів концепції на макрорівні національних економічних систем. Сформована структурно-логічна система показників оцінки збалансованості розвитку та виконане емпіричне дослідження збалансованості розвитку національної економіки України за 2008-2020 роки. Побудована матриця оцінки якості зростання для основних секторів національного господарства. За результатами оцінювання сформовані виснов-ки про забезпеченість, стійкість та виправданість темпів економічного зростання національної економіки, її структурних елементів. У розрізі параметрів оцінювання обрані сектори національного господарства з найбільш стійкою та регулярною поведінкою за показником збалансованого темпу зростання та індексу стійкого розвитку. Обґрунтовані загальні висновки про збалансованість та перспективи розвитку національної економіки. Cтатья посвящена обоснованию научно-методических положений и формированию практических рекомендаций по оцениванию сбалансированности развития национальной экономики Украины с целью научного объяснения реальной экономической динамики и поиска на этой основе инструментов и механизмов направления экономического развития в необходимое русло. Реализованный в работе структурно-динамический аспект оценки сбалансированности развития дал возможность нивелировать сложность национальной экономики как объекта оценки путем построения фазовых портретов движения секторов национальной экономики на протяжении 12-летнего периода в двумерном фазовом пространстве, структурированном линиями сбалансированного роста. Обоснована целесообразность имплементации «концепции сбалансированного роста» при оценивании сбалансированности развития национальной экономики. Предложено использование механизмов и принципов концепции на макроуровне развития национальных экономических систем. Сформирована структурно-логическая схема показателей оценки сбалансированности, проведено эмпирическое исследование сбалансированности развития национальной экономики Украины за период 2008-2020 годов. Построена матрица оценки качества роста для основных секторов национального хозяйства. По результатам оценивания сформулированы выводы об обеспеченности, устойчивости и целесообразности темпов экономического роста национальной экономики, её структурных элементов. В разрезе параметров оценивания выбраны секторы национальной экономики с наиболее устойчивым и регулярным поведением на основе показателей сбалансированного темпа роста и индекса устойчивого развития. Обоснованы общие выводы о сбалансированности и перспективах развития национальной экономики. The work is devoted to the grounding of the scientific and methodological aspects and forming the practical recommendations for evaluation of national economy’s development balance. Assessment’s results are aimed at strict explanation of real economic dynamics to find relevant instruments and impact mechanisms to target national economic development to the mainstream. Structural and dynamic approach to the estimation gives an opportunity to neutralize the complexity of national economy as an object for the evaluation by means of building the phase portraits of national economic sectors’ movements in two-dimensional phase space structured with the balanced lines. Practicability of the “balanced growth concept” implementation as a part of the national economy’s balance development evaluating is scientifically proved. Using of the concept’s mechanisms and principles at the macro level of national economic systems’ evolution is proposed. The structural and logical schema of balanced indicators is formed. Empirical research of Ukrainian national economy’s balance development is done during 2008-2012’ period. Matrix of growth quality assessment is built for the main sectors of national economy. The conclusions about security, sustainability and expediency of national economic growth rates, its structural components are made. The national economy’s sectors characterized with the most sustainable and regular behavior according to assessment based on indicators of a Balanced Growth Rate and Sustainable Development Index are picked out. General results of balance and prospects of national economy’s development are formed.