Управління ланцюгами поставок: шляхи вдосконалення - Бойченко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Унаслідок глобалізації ланцюг поставок сьогодні включає не одну, не дві, а іноді й не три країни. Тому основна функція менеджерів з управління ланцюгом поставок – постійно зменшувати час проходження товару по ланцюгу й скорочувати кількість ланок у ланцюзі, щоб зробити його менш витратним і більш ефективним.
У статті визначено базові складові концепції управління ланцюгом поставок, а саму концепцію управління ним можна розглядати як планування, управління та його розвиток на всіх рівнях створення матеріальних цінностей та благ: від поставки сировини, матеріалів до сервісного обслуговування кінцевого споживача. Управління ланцюгом поставок має бути спрямовано на руйнування всіх бар’єрів, що зустрічаються на шляху потоків у різних його учасників.
Обґрунтовано, що SCM-концепція в системі управління ланцюгами поставок допомагає регулювати роботу існуючих технологічних ліній, створювати оптимальні плани про те, що і в якій послідовності слід перевозити з урахуванням обмежень у потужностях, наявності сировини і матеріалів.
В даний час основна частка вантажоперевезень всередині держави проводиться вантажним автомобільним транспортом. Автомобільний транспорт є найважливішим чинником ефективного розвитку економіки. На відміну від інших видів транспорту автотранспорт у все зростаючих обсягах перевозить міжнародні вантажі. Проте цей процес відбувається в умовах суттєвого відставання споживчих та екологічних показників вітчизняних автотранспортних засобів і моторних палив, що використовуються, від досягнутого світового рівня.
Транспортні компанії, що діють у складі ланцюгів поставок, стали все ширше надавати послуги, що виходять за межі традиційного перевезення, одночасно робота в ланцюгах поставок потребує від них вищого рівня ринкової консолідації, інтеграції та співпраці між різними учасниками, визначає нові вимоги до транспортного забезпечення логістики.
Визначено основні методи управління ланцюгом поставок, проаналізовано вплив найсучасніших технологій на логістику та управління ланцюгом поставок: 3D-друку, радіочастотної ідентифікації, використання дронів, автомобілів без водія та доповненої реальності.
Сучасні технології надають малим і середнім підприємствам можливість скористатися інноваційними інструментами для забезпечення наскрізного відстеження, візуалізації та обробки вантажів, тому питання ефективного управління ланцюгами поставок потребує впровадження новітніх технологій, використання сучасних засобів та якісних матеріальних ресурсів. Вследствие глобализации цепь поставок сегодня включает в себя не одну, не две, а иногда и не три страны. Поэтому основная функция менеджеров по управлению цепью поставок – постоянно уменьшать время прохождения товара по цепи и сокращать количество звеньев в цепи, чтобы сделать её менее затратной и более эффективной.
В статье определены базовые составляющие концепции управления цепью поставок, а саму концепцию управления ею можно рассматривать как планирование, управление и её развитие на всех уровнях создания материальных ценностей и благ: от поставки сырья, материалов до сервисного обслуживания конечного потребителя. Управление цепью поставок должно быть направлено на разрушение всех барьеров, встречающихся на пути потоков у различных его участников.
Обосновано, что SCM-концепция в системе управления цепью поставок помогает регулировать работу существующих технологических линий, создавать оптимальные планы о том, что и в какой последовательности следует перевозить с учетом ограничений в мощностях, наличия сырья и материалов.
В настоящее время основная доля грузоперевозок внутри государства выполняется грузовым автомобильным транспортом. Автомобильный транспорт является важнейшим фактором эффективного развития экономики. В отличие от других видов транспорта автотранспорт во все возрастающих объемах перевозит международные грузы. Однако этот процесс происходит в условиях существенного отставания потребительских и экологических показателей отечественных автотранспортных средств и используемых моторных топлив от достигнутого мирового уровня.
Транспортные компании, действующие в составе цепей поставок, стали все шире предоставлять услуги, выходящие за рамки традиционной перевозки, одновременно работа в цепях поставок требует от них высокого уровня рыночной консолидации, интеграции и сотрудничества между различными участниками, определяет новые требования к транспортному обеспечению логистики.
Определены основные методы управления цепью поставок, проанализировано влияние современных технологий на логистику и управление цепью поставок: 3D-печати, радиочастотной идентификации, использование дронов, автомобилей без водителя и дополненной реальности.
Современные технологии предоставляют малым и средним предприятиям возможность воспользоваться инновационными инструментами для обеспечения сквозного отслеживания, визуализации и обработки грузов, поэтому вопрос эффективного управления цепями поставок требует внедрения новейших технологий, использования современных средств и качественных материальных ресурсов. Living in a global world, we cannot limit supply chain to only one, two, or even three countries. Hence, supply chain manager’s key function now is to continuously reduce the time of goods flow and minimize the number of chain links making the chain more efficient and cost effective.
The article outlines key components of the concept of supply chain management. We regard the management concept itself as planning, management and supply chain development on every stage of creation of goods and services: from raw materials supply to an end user service maintenance. We should streamline supply chain management to exclude all barriers, which different stakeholders may face during the flow.
SCM-concept helps control the work of existing processing lines in the supply chain management system, create optimal planning what and when we should deliver, taking into account possible limits of capacity and access to raw materials.
Currently, the motor vehicles do the major domestic transportation. Motor transport development is one of the most important aspects of effective economy development. In cross border transportation the share of freight transportation is growing compared to other means of transport. However, domestic motor transport and fuel quality have considerable mismatch of environment properties that lag far behind global requirements.
Transport companies inside supply chain have moved beyond conventional services, at the same time they have higher market consolidation, integration, and collaboration with different agents that give new demands to transportation in logistics.
The article identifies basic methods of supply chain management. We analyzed impact of modern technologies on logistics and supply chain management: 3D printing, radio frequency identification, unmanned aerial vehicles, connected and autonomous vehicles, and augmented reality.
Modern technologies provide small and medium enterprises opportunities to use innovative tools to obtain data-driven analytics, visualization, and processing of cargo. In order to make supply chain management efficient, we should use new technologies, modern devices, and tangible assets of high quality.