Аналіз основних тенденцій соціального захисту безробітних в Україні - Болотіна, Є.В.; Мартиненко, А.К.; Чаленко, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті здійснено аналіз соціального захисту безробітних у контексті діяльності Державної служби зайнятості України. Проведено аналіз динаміки рівня безробіття. На основі проведеного аналізу безробіття в Україні та можливих сценаріїв розвитку цього явища, внесено пропозиції щодо подолання кризових явищ у сфері зайнятості та покращення ситуації на ринку праці. Визначено сучасний стан та основні проблеми, які формують рівень безробіття в Україні. Запропоновано заходи щодо зменшення рівня безробіття та оптимізації структури зайнятості. Визначено основні чинники, які формують таку макроекономічну проблему як безробіття. Встановлено основні тенденції в розвитку соціально-трудових відносин України та вплив глобалізаційних процесів на розвиток ринку праці. За останні роки відбулoся зменшення рівня екoнoмічнoї активнoсті та рівня зайнятості населення, підвищився рівень безробіття. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є визначення залежності ринку праці від сучасних глобалізаційних перетворень та аналіз особливостей впливу різноманітних факторів на його формування і функціонування. В статье осуществлен анализ социальной защиты безработных в контексте деятельности Государственной службы занятости Украины. Проведен анализ динамики уровня безработицы. На основе проведенного анализа безработицы в Украине и возможных сценариев развития этого явления, внесены предложения относительно преодоления кризисных явлений в сфере занятости и улучшения ситуации на рынке труда. Определено современное состояние и основные проблемы, которые формируют уровень безработицы в Украине. Предложены мероприятия по уменьшению уровня безработицы и оптимизации структуры занятости. Определены основные факторы, которые формируют такую макроэкономическую проблему как безработица. Установлены основные тенденции в развитии социально-трудовых отношений Украины и влиянии глобализационных процессов на развитие рынка труда. За последние годы произошло уменьшение уровня экoнoмической активнoсти и уровня занятости населения, повысился уровень безработицы. Перспективами дальнейших исследований в этом направлении является определение зависимости рынка труда от современных глобализационных преобразований и анализ особенностей влияния разнообразных факторов на его формирование и функционирование. The article analyzes the social protection of the unemployed in the context of the State Employment Service of Ukraine. An analysis of the dynamics of the unemployment rate. Based on the analysis of unemployment in Ukraine and possible scenarios for the development of this phenomenon, proposals were made to overcome the crisis in the field of employment and improve the situation on the labor market. The current state and the main problems that shape the unemployment rate in Ukraine are identified. Measures to reduce unemployment and optimize the employment structure are proposed. The main factors that shape such a macroeconomic problem as unemployment are identified. The main tendencies in the development of social and labor relations of Ukraine and the influence of globalization processes on the development of the labor market are established. In recent years, there has been a decrease in the level of economic activity and employment, the unemployment rate has risen. Prospects for further research in this area are to determine the dependence of the labor market on modern globalization and analysis of the characteristics of the influence of various factors on its formation and functioning.