Мобільне житло для рекреаційного використання в умовах постіндустріального Придніпров'я - Мироненко, В.П.; Цимбалова, Т.А. (Наука та інновації, 2019)
Вступ. В постіндустріальний період розвитку суспільства, в умовах економічної глобалізації та високої соціальної мобільності, використання мобільного житла є актуальним та перспективним. Проблематика. У соціально-економічних умовах сучасної України практичні переваги мобільних житлових технологій мають великі перспективи розвитку, особливо при організації рекреаційно-туристичної діяльності. Мета. Дослідження можливостей використання рекреаційно-туристичного мобільного житла в умовах існуючого природно-ландшафтного фонду постіндустріального Придніпров'я. Матеріали й методи. Використано комплексний методологічний підхід, що базується на застосуванні загально-наукових та прикладних методів, насамперед, методи бібліографічний і порівняльно-історичний (архівна краєзнавча спадщина, сучасні наукові праці та нормативно-правова документація), а також, метод натурних обстежень та фотофіксації, експериментальне моделювання. Результати. У складі комплексної природно-ландшафтної зони постіндустріального Придніпров'я існує значна кількість техногенно порушених територій. Але в разі припинення або суттєвого зниження антропогенного навантаження екологічний стан довкілля може бути оптимізовано, завдяки самовідтворенню природних ландшафтів або за допомогою штучних заходів з рекультивації. Запропоновано проектні рішення щодо організації тимчасового мобільного житла для відпочинку у структурі потенційного природно-ландшафтного фонду регіону. Висновки. Застосування рекреаційно-туристичного мобільного житла у безпечних зелених ландшафтах вбачається доцільним та перспективним функціонально-типологічним напрямком, оскільки організація рекреаційного житла у мобільній формі базується на екологічному підході, спрямованому на максимальне зниження антропогенного впливу та збереження природного довкілля. Introduction. In the post-industrial period of the society development, under the conditions of economic globalization and a high social mobility, the use of mobile housing is a relevant and promising direction. Problem Statement. In the socio-economic conditions of modern Ukraine, the practical and advantageous mobile residential technologies have great prospects for the development, especially through organizing recreational and tourist activities. Purpose. To study the opportunities for using recreational and tourist mobile housing in the the existing naturallandscape fund of the post-industrial Prydniprovia. Materials and Methods. An integrated methodological approach, general scientific and applied methods, including, bibliographic and comparative historical methods (archived local historical heritage, modern scholarly research publications and regulatory documentation), field surveys and photographing, experimental modeling. Results. In the natural-landscape zone of post-industrial Prydniprovia region, there are many lands disturbed by maninduced load. However, in the case of its termination or significant reduction, the ecological state of the environment can be optimized. Design solutions for the organization of temporary mobile housing for recreation in the structure of potential natural-landscape fund of the region have been offered. Conclusions. The use of recreational and tourist mobile housing in safe green landscapes seems to be an expedient and promising functional typological direction, because the organization of recreational housing in the mobile form is based on an environment friendly approach that aims at maximally reducing the man-induced load and preserving the natural environment. Введение. В постиндустриальный период развития общества, в условиях экономической глобализации и высокой социальной мобильности, использование мобильного жилья является актуальным и перспективным. Проблематика. В социально-экономических условиях современной Украины практические преимущества мобильных жилых технологий имеют большие перспективы развития, особенно при организации рекреационно-туристической деятельности. Цель. Исследование возможностей использования рекреационно-туристического мобильного жилья в условиях существующего природно-ландшафтного фонда постиндустриального Приднепровья. Материалы и методы. Использован комплексный методологический подход, основанный на применении общенаучных и прикладных методов, прежде всего, методы библиографический и сравнительно-исторический (архивное краеведческое наследие, современные научные работы и нормативно-правовая документация), а также метод натурных обследований и фотофиксации, экспериментальное моделирование. Результаты. В составе комплексной природно-ландшафтной зоны постиндустриального Приднепровья существует много техногенно нарушенных территорий. Но в случае прекращения или значительного снижения антропогенной нагрузки экологическое состояние окружающей среды может быть оптимизировано, благодаря самовозрождению природных ландшафтов или с помощью проведения искусственных мероприятий по рекультивации. Предложены проектные решения по организации временного мобильного жилья для отдыха в структуре потенциального природно-ландшафтного фонда региона. Выводы. Применение рекреационно-туристического мобильного жилья в безопасных зеленых ландшафтах представляется целесообразным и перспективным функционально-типологическим направлением, поскольку организация рекреационного жилья в мобильной форме базируется на экологическом подходе, направленном на максимальное снижение антропогенного воздействия и сохранение природной среды.