Експериментальне дослідження автофретування - Львов, Г.І.; Окороков, В.О. (Проблемы прочности, 2018)
Експериментально досліджується автофретування дисків, виготовлених з алюмінієвого сплаву Д16. Результати експериментального моделювання порівнюються з чисельними розрахунками. На основі проведених випробувань на циклічний розтяг–стиск плоских зразків розроблено математичну модель пластичності. У модель нелінійного кінематичного зміцнення введено додаткові функції попередньо накопиченої пластичної деформації. Для опису зменшення модуля пружності під час пружно-пластичного деформування введено параметр пошкоджуваності згідно з концепцією ефективних напружень. Експериментально отриманий розподіл залишкових колових і радіальних деформацій показав хороший збіг із чисельними результатами. Экспериментально исследуется автофретирование дисков, изготовленных из алюминиевого сплава Д16. Результаты экспериментального моделирования сравниваются с численными расчетами. На основе проведенных испытаний на циклическое растяжение сжатие плоских образцов разработана математическая модель пластичности. В модель нелинейного кинематического упрочнения введены дополнительные функции предварительно накопленной пластической деформации. Для описания уменьшения модуля упругости при упругопластическом деформировании введен параметр повреждаемости согласно с концепцией эффективных напряжений. Экспериментально полученное распределение остаточных окружных и радиальных деформаций показало хорошее совпадение с численными результатами. The autofrettage of alloy D16 disks is investigated experimentally. The results of the experimental modeling are compared with the numerical calculations. A mathematical model of plasticity is developed based on the performed cyclic tension–compression tests of flat specimens. Additional functions of the previously accumulated plastic strain are incorporated into a nonlinear kinematic hardening model. The damage parameter is included according to the effective stress concept to describe a decrease in the elastic modulus during elasto-plastic deformation. Experimentally obtained distribution of residual circumferential and radial strains has shown a good agreement with the numerical results.